Επιφανειες Κοπης
Σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής στην κουζίνα θα πρέπει να υπάρχει μια ξεχωριστή σανίδα για την κοπή κρέατος και ψαριών, καθώς και σανίδες για τα φρούτα και λαχανικά , για μαγειρεμένο κρέας ,ωμά πουλερικά και μια για γενικής χρήσης . Το γεγονός είναι ότι στο ωμό κρέας και τα ψάρια μπορεί να υπάρχουν βακτήρια που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα , ακόμη και αφού το πλένετε, δεν βαίνουν όλα τα βακτηρίδια. Επομένως, όταν κόβετε ωμές τροφές για κρέας και ψάρια, τα οποία καταναλώνονται αμέσως, τα βακτηρίδια μπορούν να εισέλθουν στο σώμα προκαλώντας δηλητηρίαση μέσω της διασταυρωμένης επιμόλυνσης.
Η χρήση των επιφανειών κοπής γίνετε ανάλογα με το χρώματα . Στις κουζίνες το υλικό που υποδεικνύεται από τον HACCP είναι το πολυαιθυλένιο, ένα είδος πλαστικού που δεν φθείρεται εύκολα και δεν συγκρατεί τροφές. Στα εστιατόρια και στις κουζίνες των ξενοδοχείων, οι επιφάνειες κοπής κυκλοφορούν σε έξι διαφορετικά χρώματα, το καθένα για διαφορετικό προϊόν. Το λευκό είναι για γενικής χρήσης (ψωμί ,γαλακτοκομικά ) , το μπλε για ωμά θαλασσινά, το κόκκινο για ωμό κρέας, το κίτρινο για ωμά πουλερικά, το πράσινο για λαχανικά και φρούτα και το καφέ για το μαγειρεμένο κρέας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου